Bine ai venit!

Bine ai venit pe acet blog, unde voi posta informatii care sa ne poata ajuta pe toti, pentru a fi mai Sanatosi, mai Buni, mai Prosperi, mai Informati.
Castigurile Inteligente pot fi: mai Concentrate, Reale, Unice fata de cele...obisnuite.
Toate Informatiile de aici imi doresc sa ne ajute sa Castigam Inteligent.

luni, 4 aprilie 2011

Cum sa pastrezi substantele nutritive din alimentele congelate

Evitaţi recongelarea alimentelor odată dezgheţate, nu amestecaţi carnea proaspătă cu legumele în frigider şi nu combinaţi alimentele gătite cu cele proaspete, ne sfătuiesc nutriţioniştii
Frigiderul este instrumentul modern de păstrare în stare proaspătă a alimentelor, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul de la Institutul de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii “Noua Ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”. “Utilizarea acestuia trebuie făcută respectând regulile de igienă, temperaturile şi timpii de conservare caracteristici”, adaugă specialistul în nutriţie.
Frigiderele au de regulă două zone de depozitare cu temperaturi diferite. Astfel, în zona de refrigerare temperatura trebuie să fie în permanenţă mai mică de patru grade, în caz contrar alimentele preparate se pot altera, deoarece microorganismele devin active la temperaturi ridicate. “Dacă temperatura nu este mai mare de patru grade, atunci alimentele se pot păstra între două şi şapte zile, în funcţie de produs”, spune prof. dr. Mencinicopschi.
Cea de-a doua zonă de depozitare este cea a congelatorului, în care temperatura trebuie să fie în permanenţă mai mică de - 18 grade Celsius. “Congelatorul asigură o păstrare între trei şi 24 de luni, în funcţie de aliment. O condiţie esenţială pentru păstrarea alimentelor în parametri de siguranţă, evitând deteriorarea şi alterarea lor, este aceea de a verifica în permanenţă temperaturile de refrigerare”, subliniază medicul nutriţionist.
Recongelarea - factor de înmulţire microbiană
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra faptului că orice aliment congelat nu se va recongela, “deoarece înmulţirea microbiană se reia cu rapiditate, iar alimentul devine periculos pentru organism. Cel mai indicat este să punem în congelator legumele, fructe şi carnea în pacheţele mici, de câte o porţie, pentru a nu fi nevoiţi să recongelăm produsul”.
În acelaşi timp, în compartimentul de refrigerare alimentele vor fi depozitate conform indicaţiilor existente, în aşa fel încât fructele, legumele, hrana proaspătă, carnea şi produsele din carne, ouă, untul să fie stocate în zonele indicate şi în nici un caz amestecate unele cu altele. “Carnea proaspătă nu va fi pusă niciodată deoasupra legumelor şi fructelor, astfel evitându-se contaminarea încrucişată. În plus, alimentele gătite nu se vor amesteca cu produsele proaspete. În caz contrar acestea se degradează şi alterează, fapt ce duce la apariţia problemelor grave de sănătate”, avertizează prof. dr. Mencinicopschi.
Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu